Reverse loop w/ LGB 10151 help please - myLargescale.com > Community > Forums

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-28-2020, 12:25 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 3
Default Reverse loop w/ LGB 10151 help please

It's a long story, but I recently inherited ALOT of G scale trains and thought it would be nice to add a small loop in the garden. That loop has qickly turned into a large layout with a reverse loop at each end. I finally got the track set and leveled so I figured I'd give it a test run, and had problems with both loops.

When the loco enters the loop and crosses the 1015T section it dies, as if there is no power. This happens at both loops. I was worried that maybe they were old or damaged, so I repalced one with a brand new one and it didn't work either. I tried flipping the T section just incase, but nothing. The K section has the arrow pointing out of the loop, towards the switch as indicated in the instructions.

Is there something that I'm missing, or an easy diagnostic? If it matters, I'm using a cheap Playmobile loco now, since the track is still in construction mode and I didn't want to bring out the good stuff quite yet. I have LGB locos to use if it matters.

THANK YOU!!
MattSF3 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-28-2020, 07:35 AM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Eastern MA, USA
Posts: 3,865
Send a message via Yahoo to Dan Pierce
Default

Are you DC or DCC?
Did you ad a DPDT switch to reverse the mainline power after entering the loop?
For DC see page 124 of the LGB 559 PDF manual, it is available on the web via a goodle search.
Dan Pierce is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-28-2020, 08:36 AM   #3 (permalink)
krs
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,662
Default

For DC, did you follow the wiring in the attached pdf?
For this LGB reverse loop, the trains MUST always run around the reverse loop only in the direction indicated by the red arrows
http://www.gbdb.info/data/weitere_do...GB/1015K_2.pdf
krs is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
 
Old 07-28-2020, 01:57 PM   #4 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Orange County, CA
Posts: 3,354
Default

Are you using a/c or d/c to power the turnout motors/related parts? You should be using an a/c supply of about 16 volts and the LGB parts convert this to the proper d/c polarity.
toddalin is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-28-2020, 11:36 PM   #5 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 3
Default Thanks

Thanks All,

I'm running DC. Right now I was just trying to go super simple and was just using an LGB 5003, almost like I was just doing a basic loop. I have a LGB 5006 that I planned on using on the final setup.

Thanks for the reference to 559. That was new to me, and definitely looks like it will help. What I was trying for now is basically Circuit 8 (p 122-123), which seems to show a simple set up with the connections outside the loop, and T/K in the loop, no other wiring. Is this right? Because that is how I have mine (as far as I can tell)...

I have EPL switches and all that stuff, that was Phase 2. I was pretty much just making sure that I was ok on clearances, bridges etc before I got in too deep (or deeper I guess).

Thanks!
MattSF3 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-29-2020, 07:01 PM   #6 (permalink)
Senior Member
 
kormsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,021
Default

look it up in the http://kormsen.info/lgb-manual.pdf pages 122 and 123.

maybe, the previous owner messed with the diodes in the "K" unit.
__________________
Southern & Gulf R.R.
We build for eternity! (so, why should we hasten?)
kormsen is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2020, 12:49 AM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Posts: 3
Default

I've used 3 different K sections, all brand new out of the box, and have had the same problem with all of them.

Is the diode so delicate that I may have fried it somehow? Are they replaceable? Is there a good way to test them?

Thanks!
MattSF3 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2020, 06:45 AM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: South Eastern MA, USA
Posts: 3,865
Send a message via Yahoo to Dan Pierce
Default

I find Martin to have some great diagrams for the older LGB EPL system. Look at this link for a dogbone setup.



http://www.altek.nl/graphtips/keerlussen.gif
Dan Pierce is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-30-2020, 08:19 PM   #9 (permalink)
Senior Member
 
kormsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,021
Default

Quote:
Originally Posted by MattSF3 View Post
...
Is the diode so delicate that I may have fried it somehow? Are they replaceable? Is there a good way to test them?

Thanks!
they are not delicate and they are replacable.

if you got the same problem with new ones, probably you installed something wrong.
try to change around the wires, that go from transformer/controller to the rails. (on LGB the blue and red ones)
__________________
Southern & Gulf R.R.
We build for eternity! (so, why should we hasten?)
kormsen is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the myLargescale.com > Community > Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in



Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -4. The time now is 06:12 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.1
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.